Tökmagolajos zöldsaláta idényzöldségekből

Hozzávalók: uborka, paprika, paradicsom, salátalevél, hagyma (további zöldség tetszés szerint), 0,1l tökmagolaj, fokhagyma, só, apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés: A salátalevelet kisebb csíkokra vágjuk, a zöldségeket cikkekre vágjuk, sózzuk, a felaprított fokhagymát és a petrezselymet hozzáadjuk. Tökmagolajjal meglocsoljuk és azonnal fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Csirkemell csíkok zöldséges- tökmagolajos tésztasalátával

Hozzávalók: 250g penne tészta,, 500 g csirkemell 200 g uborka, 4 szál zöldhagyma, 200 g paprika, 250 g paradicsom, salátalevél a tálaláshoz, 0,1l  tökmagolaj, só, kevés fokhagyma, olaj a sütéshez

Elkészítés: A tésztát megfőzzük. A zöldségeket daraboljuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük és kevés olajban megsütjük. A tésztát, a zöldségeket egy nagyobb tálba tesszük, sóval és fokhagymával ízesítjük és hozzáöntjük a tökmagolajat. Tálaláskor salátalevelet teszünk a tányérra, erre a tökmagolajos tésztasalátát és végül a csíkokra vágott csirkemellet.

Tökmagolajos hagymasaláta Göcseji módra

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma vagy lilahagyma, 1 kávéskanál só, tökmagolaj

Elkészítés: A vékonyra szelt hagymát sózzuk és 5 percig pihentetjük. Tökmagolajjal meglocsoljuk és azonnal fogyasztható. Sültek, felvágottak és héjában sült burgonya mellé ajánljuk.

Ínyenc burgonyasaláta tökmagolajjal

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej hagyma, 1 evőkanál 15%-os ecet, 1 kávéskanál só és 1 dl víz, 0,5 dl tökmagolaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk és a hagymaszeleteket hozzáadjuk. A vízből ecetből, sóból és cukorból készült salátalevet a burgonyához adjuk, hagyjuk kihűlni. A tökmagolajat csak tálalás előtt adjuk hozzá. Hidegen tálaljuk húsételek mellé.

Tökmagolajmártás bagettágyon

Hozzávalók: 2 francia bagett, olívaolaj, fokhagyma

Mártáshoz: 1 csésze pirított tökmag, 1/3 csésze reszelt parmezán, 1 kávéskanál citromhéj, 2 kávéskanál citromlé, 1 csésze tökmagolaj.

Elkészítés: A hozzávalókat mixerrel addig keverjük, amíg kenhető pépet nem kapunk. A bagettet felszeleteljük és olívaolajjal megkenjük és kevés fokhagymát teszünk rá, majd tepsiben aranybarnára pirítjuk. Az ínyenc mártással és idényzöldségekkel együtt fogyasztjuk. A mártás jól zárható edényben hűtőszekrényben tárolható.

Ízletes tökkrémleves tökmagolajjal

Hozzávalók: 75dkg sárga étkezési tök, 1 fej hagyma, 1dl fehérbor, 1 l tejszín, ízlés szerint aprított tökmag és 0,5 dl tökmagolaj

Elkészítés: A meghámozott tököt nagy kockára vágjuk és a felaprított hagymával pároljuk. Fehérborral, vízzel felöntjük, sóval ízesítjük és puhára főzzük. Az elkészült leveshez hozzáadjuk a tejszínt és turmixgéppel simára keverjük. Pirított tökmaggal és tökmagolajat tálaljuk, mellé teljes kiőrlésű kenyeret vagy pirítóst kínálunk.

Tökmagolajos szendvicskrém

Hozzávalók: 3 evőkanál Mascarpone, 1 pohár natúr joghurt vagy túró, 2 evőkanál tökmagolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, fehérbors

Elkészítés: A Mascarnpone sajtot a túróval vagy joghurttal összekeverjük, zúzott fokhagymával,sóval és  fehérborssal ízesítjük, a végén hozzáadjuk a tökmagolajat és már fogyaszthatjuk is.

Tökmagolajban pácolt fűszeres csirkemell

Hozzávalók: 3 db filézett csirkemell, 4evőkanál tökmagolaj, 5 dkg vaj

Fűszerkeverékhez: só, majoránna, fokhagyma, rozmaring, fehérbors

Előkészítés: Előző este bepácoljuk a húsokat, melyet előtte megmossunk és lecsepegtetjük, majd bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, tálba helyezzük és egyenletesen meglocsoljuk tökmagolajjal. A tálat szorosan lefedjük és reggelig a hűtőszekrényben hagyjuk.

Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húsokat kiemeljük a pácléből, kivajazott tepsibe helyezzük és a páclét is ráöntjük. A tepsi légmentesen lezárjuk alufóliával és a sütő középső részébe tesszük. Kb. 60 percig (puhulásig) pároljuk, utána levesszük a fóliát és megforgatva pirosra sütjük. Köretnek petrezselymes újburgonya vagy párolt rizs és friss saláta illik hozzá.

A csirkemell sütőzacskóban is készíthető!

Jó étvágyat kívánunk!