Mogyoróolajban sült palacsinta barackos- vaníliapudinggal töltve

Hozzávalók:
Palacsintához: 200 g liszt, 2 tojás, 3dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, egy csipet só, 0,5 dl étolaj, 0,5dl mogyoróolaj.
Krém:  0,5 csomag vaníliapuding, 0,25l tej, 2 evőkanál cukor, 3 kanál baracklekvár
Csokoládéöntet:  50 g csokoládé, 0,5 dl tejszín, 20 g margarin, 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:
A palacsintatésztát kikeverjük és fél óráig pihentetjük. A palacsintasütőt mogyoróolajjal kikenjük (ez lehet mogyoróolaj és más semlegesebb ízű olaj fele-fel arányban). A  palacsintát a szokásos módon megsütjük. Közben a vaníliapudingot elkészítjük, a lekvárt simára keverjük.  A palacsintatésztát megkenjük a vaníliapudinggal és baracklekvárral, először félbe hajtjuk, majd negyedbe.  Tálaláskor olvasztott csokival meglocsoljuk és tejszínhabbal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Currys csirkeleves

Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 15 dkg zöldbab, 1 csomag újhagyma, 1 evőkanál mogyoróolaj , 1 evőkanál étolaj, 1 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál curry, 1 csirkehúsleveskocka, 2.5 dl tej, 1 db citrom leve, 8 db bazsalikom levél, só, őrölt fekete bors

Elkészítés: A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a leveskockát. A húst vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot megtisztítjuk és félbevágjuk. Az újhagymavégeit levágjuk, a hagymát csíkokra szeljük. Serpenyőben felhevítjuk az étolajat ,2 percre beletesszük a húst, meglocsoljuk a mogyoróolajjal és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, összekeverjük, és 2 percig pároljuk. Megszórjuk curryvel, felöntjük a húslevessel, a tejjel, a szójaszósszal, lefedjük, és felforraljuk. Amikor forr, mérsékeljük a lángot, és 10 percig takarékon főzzük tovább, közben sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az újhagymát, és meglocsoljuk a citromlével, majd még 2 percig főzzük. Finomra vágott bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Spárgás pisztráng  fűszermártással

Hozzávalók: 60 dkg fehér spárga, 4 szelet pisztráng ,2 evőkanál mogyoróolaj, 1 dl étolaj

A mártáshoz 1 tojás ,1 dl tejszín ,2 evőkanál salátaecet ,25 dkg vaj, 1 evőkanál finomra vágott friss kapor, petrezselyem, snidling és zsázsa, őrölt feketebors, só

Elkészítés: A spárgákat meghámozzuk sós vízben puhára főzzük. A mártáshoz a tojásfehérjéből

kemény habot verünk és a tejszínt is felverjük. Az ecetet felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a hideg vajat. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, majd habverővel 1-2 percig keverjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínt, végül a tojásfehérje habot, és belekeverjük a

fűszereket, majd mártásos tálkába öntjük. A halszeletek mindkét oldalát mogyoróolajjal bekenjük, és 5 perc alatt megsütjük. Spárgával és a mártással együtt tálaljuk.

Zöldséges sült tészta wok-ban

Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 2 evőkanál mogyoróolaj, 5 gerezd fokhagyma, 4 szelet gyömbér, egy 1 evőkanál gombás szójaszósz, 2 evőkanál világos szójaszósz, 1 kis sárgarépa,2 szelet kaliforniai paprika, 10 dkg ceruzabab, 5 szál újhagyma, 5 dkg szárított gomba

Elkészítés: Megfőzzük a spagettit. A Wokban felforrósítjuk a mogyoróolajat, beledobjuk a gyömbérszeleteket és a fokhagymagerezdeket, amikor megbarnultak kivesszük őket. Hozzáadjuk a vékonyra felvágott sárgarépét, a gombát és a csikokra vágott paprikát és 3-4 percig sütjük, hogy az ízek összeérjenek. Beletesszük a ceruzababot, a csíkokra vágott paprikát és az újhagymát, amikor elkészült a tésztával is jól átforgatjuk. A gombaszószt és a világos szójaszósszal még további 3-4 percig sütjük.

Sportszelet mogyoróolajjal

Hozzávalók: 50 dkg darált keksz, 3 evőkanál kakaó, 25 dkg sütőmargarin, 2 dl langyos tej, 25 dkg cukor, 2 +2 evőkanál mogyoróolaj, 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A kekszet a kakaóval összekeverjük, beleöntjük az olvasztott sütőmargarint és a mogyoróolajat, majd a langyos tejbe kevert cukrot. Az így kapott masszát egy nagyobb tepsibe vagy tába nyomkodjuk és lesimítjuk a tetejét. Forralt vízen felolvasztjuk az étcsokit a mogyoróolajjal, amit masszára öntünk, majd hűvös helyen pihentetjük. A mogyoróolajjal elkevert étcsokoládétól a sütemény felületet fényes lesz.


Jó étvágyat kívánunk!