Csokoládés biscotti

Hozzávalók: 3 db tojás, 2 db narancs reszelt héja, 1 teáskanál vanília, 1 evőkanál mandulaolaj, 1 bögre finomliszt, 0,7 dl kakaópor, 1,5 dl porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só, 1 bögre pörölt mandula

Elkészítés: A tojásokat narancshéjjal, a vaníliával és a mandulaolajjal habverővel kikeverjük. Külön tálban a lisztet, a kakaót, a cukrot, a sütőport és a sót jól kidolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásos masszát és jól kikeverjük és beletesszük a mandulát. A tésztát elfelezzük és kb. 30 cm hosszú, 3 – 4 cm széles, 1 – 1,5 cm magas téglalapot formázunk. Az előre kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 50 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük. 3-4 cm vastag szeleteket vágunk és visszahelyezzük őket a sütőlapra és alacsony hőmérsékleten 22- 25 percig sütjük őket, amíg enyhén meg nem pörkölődnek.

Pikáns körtedzsem mandulaolajjal

Hozzávalók: 1.5 kg érett körte, 0,5 l 100/-os szőlőlé, 1 kg kristálycukor, 4 dkg zselatin, 1 evőkanál mandulaolaj

Elkészítés: A körtéket megmossuk, a magházukat kivágjuk, és a szőlőlével elkeverjük. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd a cukrot hozzáadjuk és az újbóli forrástól számítva 4 percig főzzük. Ezután a 9 kanál vízben feloldott zselatint hozzákeverjük, majd a tűzről levéve a mandulaolajjal ízesítjük. Forrón előmelegített üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket tiszta ruhával letakarjuk és másnapig hűlni hagyjuk. Ha kihűlt hűvös sötét helyen tároljuk.

Mézes-mandulás golyócskák

Hozzávalók: 20 dkg mandula, 2 evőkanál méz, 6 dkg cukor, 2 dkg őrölt fahéj, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál mandulaolaj,

Elkészítés: A mandulát nagyon finomra őröljük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, vizet és fahéjat, simára keverjük. Diónyi golyócskákat formálunk belőle, mogyoróolajba forgatjuk és lassú tűzön, étolajjal kikent edényben fél órát sütjük. Kivesszük, s amikor kihűlt, meghintjük porcukorral.


Jó étvágyat kívánunk!