Almás zellerleves pirított dióval és dióolajjal

Hozzávalók: 20 dkg alma, 30 dkg zeller, 1 db póréhagyma, 2 evőkanál olívaolaj vagy étolaj, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál só, fehérbors, 1 csésze pirított összevágott dió, 2-3 evőkanál dióolaj

Elkészítés: A póréhagymát, a zellert és az almát kis darabokra vágjuk, az olívaolajon félig megpároljuk. Felöntjük forró vízzel, sózzuk, fehérborssal ízesítjük és puhára főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a tejszínt és turmixgéppel simára keverjük. Tálaláskor megöntözzük dióolajjal és megszórjuk a pirított dióval.

Ínyenc áfonyás  párolt káposzta dióolajjal

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj vagy étolaj, 1 fej hagyma, ½ fej zsenge fehér káposzta, 2 kávéskanál só, frissen őrölt feketebors,1 db alma , 15 dkg áfonya, 2-3 ek dióolaj

Elkészítés: Az olívaolajat lábasban felhevítjük és megpároljuk benne a vékony szeletekre vágott hagymát. Közben a káposztát vékony csíkokra metéljük.  Hozzáadjuk a hagymához és 15 percig gyakori kevergetés mellett pirítjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Az almát is szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a káposztához. Az áfonyát és a dióolajat ízlés szerint főzhetjük a káposztával vagy frissen tálaláskor hozzáadjuk.

Parmezános rucolasaláta körteágyon

Hozzávalók: 50 dkg rucolasaláta, 1 db körte, 1 csésze dió, 15 dkg parmezán, 2 evőkanál dióolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 2 kávéskanál citromlé, só, fehérbors

Elkészítés: A körtét hosszában vékony csíkokra vágjuk, a darabokat lapos tányéron körben elrendezzük és meglocsoljuk  citromlével. A ruccolát apró darabokra vágjuk és a tányér közepébe halmozzuk. Meglocsoljuk a  dióolajjal és a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan megkeverjük. A salátát a parmezán darabokkal és az apróra vágott dióval megszórjuk.Azonnal tálalható.

Párolt zöldbab dióolajjal

Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 1 csésze dió, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál dióolaj, só, fehérbors, reszelt citromhéj

Elkészítés: A zöldbabot 10 percig pároljuk . Közben 180C-os sütőben ugyanennyi idő alatt megpirítjuk a dióbelet. A tejfölt a dióolajjal kikeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük és a zöldbabhoz adjuk. Tálaláskor reszelt citromhéjat és a pirított apróra vágott dióval megszórjuk.

Tészta dióolajos pesztóval

Hozzávalók : 50 dkg pennetészta, 3 evőkanál fenyőmag, 2 gerezd  fokhagyma, 50 dkg  ruccolasaláta, 3 evőkanál dióolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt, só, fehérbors

Elkészítés: A pennetésztát készre  főzzük. A fenyőmagot olaj nélkül megpirítjuk. A salátát felszeleteljük és  fokhagymával és a dióolajjal turmixgéppel simára keverjük. Sóval és fehérborssal ízesítjük. A reszelt sajtot a tésztához keverjük és a dióolajos pesztóval tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!