dióolaj

Göcseji extra szűz dióolaj

Extra szűz 100%-os olaj, göcseji dióbélből sajtolva. Sötétsárga színű, ízében és illatában erőteljesen dióaromájú.

A Göcseji extra szűz 100%-os dióolaj kizárólag kiváló minőségű alapanyagból készül, tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaz!

A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas  omega 3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. Erősíti a szívet és a keringési rendszert, serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet. Az egyik legkedveltebb olaj, mivel a gasztronómiai felhasználása  sokrétű, egyaránt felhasználható cukrászati termékek készítéséhez is és salátáinkat is pikánsan ízesíthetjük vele.

Készítési mód

A gondosan kiválogatott és megtisztított dióbelet megszárítjuk és finom péppé őröljük. Ezt követően víz hozzáadásával dagasztjuk, majd kíméletesen megpirítjuk, hogy elnyerje kellemesen pikáns és az alapanyagra jellemző aromáját. A folyamat végén mechanikus préssel kinyerjük az olajat, ami tartályban történő ülepítés után palackozva kerül az Ön konyhájába.

Egészség

  • A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas  omega 3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti.
  • Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
  • Erősíti a szívet, a keringést és az idegeket a benne lévő B-vitamin serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet.
  • Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
  • Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását
  • Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére
  • Antioxidáns hatása kimutatott
  • A dióolaj linolsavtartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus izületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában
  • Kozmetikai célokra, masszázsokhoz és ajakápolóként is kiválóan alkalmas, továbbá pikkelysömör és bőrirritáció kezelésére is használják.
  • E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású, késlelteti a bőr öregedését

Felhasználás

  • Édességek tésztájába (palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez keverve  tovább fokozhatjuk az ízhatást.
  • Salátaszószókban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal. (leginkább a  gyümölcsecettel és a balzsamecettel).
  • Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez olíva olajhoz keverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek.
  • Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a leginkább.

Tárolás

  • Napfénytől védve 15 Co alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tárolni. Szakszerű tárolással a gyártástól számított  legalább 9 hónapig megőrzi a minőségét.
  • Hideg helyen tárolva (hűtőszekrényben), különösen télen az olaj „pelyhesedésre” hajlamos (besűrűsödik), ez a 100%-os olajok természetes folyamata, ami egyben a minőség jele is. Szobahőmérsékleten tárolva rövid idő után visszaáll az eredeti sűrűsége, és az alján keletkezik egy vékony üledék. (mivel az olajok természetes ülepítéssel hordókban ülepednek le, mindenféle finomítás és gépi szűrőrendszert mellőzve, ezért ez a folyamat természetes.

A dióolajat webáruházunkban is megvásárolhatja, ide kattintva…